Peștele în dieta
mediteraneeană
O nutriție adecvată în asociere cu mai multă activitate fizică joacă un rol fundamental în prevenirea unei serii întregi de afecțiuni foarte întâlnite în zilele noastre. Este vorba despre așa-numitele „afecțiuni cauzate de stilul de viață”, care pot fi ilustrate cu ajutorul piramidei alimentelor.
Alimente precum cerealele, fructele, legumele, uleiul de măsline, produsele lactate și iaurtul se află la baza unei diete sănătoase și ar trebui consumate zilnic și chiar de două ori pe zi. Alimentele din partea centrală a piramidei (carne albă, legume, brânză și pește proaspăt) ar trebui consumate de două-trei ori pe săptămână. În vârful piramidei găsim carnea roșie și dulciurile, care trebuie consumate doar o dată pe săptămână. Peștele joacă un rol fundamental în dieta mediteraneeană. Dovezile științifice demonstrează că peștele, consumat în cantitatea corectă și în cadrul unei diete echilibrate, vă poate ajuta să rămâneți sănătoși. În fapt, peștele (atât cel proaspăt, cât și cel conservat) asigură o serie de nutrienți valoroși cum ar fi proteine cu valoare biologică ridicată, săruri minerale și acizi grași omega-3. Din acest motiv, în noua piramidă a dietei mediteraneene sustenabile propusă de Fundația Internațională pentru Dieta Mediteraneeană IFMeD se recomandă consumul a cel puțin 2 porții de pește pe săptămână.